Description
1. Context van het project
Crossborder is sinds 2017 verantwoordelijk voor de coördinatie van de organisatorische en digitale processen van Justitie. Het programma voert digitaliseringsprojecten uit die bijdragen aan een betere uitvoering van (geld)straffen en het verminderen van de administratieve werkdruk binnen Justitie, de politie en andere partners in de (financiële) strafrechtelijke keten.
De opdracht van Crossborder omvat het actief opstarten van nieuwe projecten, het monitoren en beheren van lopende projecten en de algemene coördinatie van projecten als geheel.
De belangrijkste doelstellingen van Crossborder zijn:
- Versnellen van de verwerking van boetes;
- Verminderen van de werkdruk van de betrokkenen in de strafrechtketen door een ketenaanpak;
- Digitaliseren van informatieverwerking;
- Verbeteren van de financiële uitvoering van straffen;
- Verbeteren van de dienstverlening aan het publiek.
In het kader van de digitalisering van Justitie bestaat er eveneens de grote uitdaging om de communicatie naar de burger toe te verbeteren en vooral te verduidelijken. Justitie is immers een dienstverlener naar de burger en de samenleving toe; toegankelijkheid van deze dienstverlening is dan ook nodig om het vertrouwen van de burgers in Justitie te verhogen en te zorgen voor een betere legitimiteit van Justitie en haar maatschappelijke rol.
2. Voorwerp van het project
De FOD Justitie lanceerde het project Crossborder in 2017. Het ontstond uit een Europese richtlijn die als doel heeft het verminderen van het aantal doden, gewonden en materiële schade door het consequent opleggen van sancties voor verkeersovertredingen binnen de Europese Unie. Het boeteplatform heeft het proces van onmiddellijke inning en minnelijke schikking van verkeersboetes en correctionele boetes helemaal geoptimaliseerd, mede dankzij normalisering en digitalisering. Sinds 2021 worden tevens heel wat initiatieven genomen vanuit zowel de federale als regionale overheden in het kader van verkeer. Deze initiatieven leiden tot een continue uitbreiding van het aantal verkeersboetes en het nieuwe type verkeersboetes die door het boeteplatform worden beheerd.
Daarnaast zal er ook gewerkt worden rond het begeleiden van de tenuitvoerlegging van de straf, met bijzondere focus op de financiële tenuitvoerlegging van de straf, de kernopdracht.
Crossborder is in hoofdzaak georganiseerd rond de volgende drie domeinen:
- Het domein ‘verkeersveiligheid’, met focus op het aansturen van verbeterprojecten en -initiatieven op vlak van verkeersveiligheid;
- Het domein ‘correctioneel’, met focus op het uniformeren en het digitaliseren van kleinere correctionele boetes, zoals de onmiddellijke minnelijke schikking voor drugs;
- Het domein ’dienstverlening voor de burger’, met focus op het beheren van de website JustOnWeb, de digitale verkeersboetes die raadpleegbaar zijn de website van Justitie alsook het call-center voor de boetes.
Alle projecten dienen opgevolgd te worden in een Project Management Office. Rapporteringen dienen te gebeuren aan het management, maar ook aan de verschillende PMO diensten binnen de administratie.
Dit project vraagt de ondersteuning van een Senior PMO met ten minste 5 jaar relevante werkervaring.
3. Kenmerken van het profiel
Een senior Business Analyst speelt een cruciale rol in het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de efficiëntie binnen een organisatie. De verantwoordelijkheden van een BA zijn als volgt:
- Audit rekenhof:
- Business analyse met as-is en to-be process flow;
- Opstellen van de user stories die bij het project horen met acceptance criteria;
- Begeleiden van de IT-leverancier bij de functionele analyse en UAT van de opgeleverde ontwikkelingen.
- Rapporteren aan de Project Manager als er risico’s, problemen, afhankelijkheden of blokkerende factoren worden geïdentificeerd;
- Zorgvuldige documentatie op onze samenwerkingstools;
- Het uitschrijven van handleidingen voor het gebruik van de applicatie;
- Het ondersteunen van het OM en H&R bij het bepalen van een uniforme werkwijze m.b.t het registreren van verval in het recht tot sturen.
- Verbetering van gegevens tussen Politie, Justitie en Mobiliteit in het kader van een correcte vatting en uitgave van rijbewijzen.
- Business analyse data-optimalisatie;
- Opstellen van de user stories die bij het project horen met acceptance criteria;
- Begeleiden van de IT-leverancier bij de functionele analyse en UAT van de opgeleverde ontwikkelingen.
- Rapporteren aan de Project Manager als er risico’s, problemen, afhankelijkheden of blokkerende factoren worden geïdentificeerd;
- Zorgvuldige documentatie op onze samenwerkingstools;
- Het uitschrijven van handleidingen voor het gebruik van de applicatie;
- Hertelopleidingen:
- Pré-analyse en toewerken naar een gedragen analyse en voorstel met validatie ervan door de belanghebbenden.
- Business analyse van herstelopleidingen in samenwerking met Mobiliteit en Politie.
- Werkgroep facilitering
Competenties:
- Diepgaande kennis van overheidsdatabases en werking van principe van kruispuntbanken tussen overheidsinstellingen zoals Mobiliteit, Justitie en Politie
- Diepgaande kennis in de functionele integratie en koppeling van databanken.
Ervaring met bepaalde software(s): Ervaring met de MaCH, Mercurius en LDJ/LDL/LDU-software.
—
1. Contexte du projet
Depuis 2017, Crossborder est responsable de la coordination des processus organisationnels et numériques de la Justice. Dans le cadre de ce programme, des projets de numérisation qui contribuent à une meilleure exécution des peines (pécuniaires) et à la réduction de la charge de travail administrative de la Justice, de la police et des autres partenaires de la chaîne pénale (financière) sont mis en place.
La mission de Crossborder englobe le lancement actif de nouveaux projets, le suivi et la gestion de projets en cours et la coordination générale de projets dans leur ensemble.
Les objectifs principaux de Crossborder sont les suivants :
- accélérer le traitement des amendes ;
- diminuer la charge de travail des acteurs de la chaîne pénale en adoptant une approche en chaîne ;
- numériser le traitement des informations ;
- améliorer l’exécution financière des peines ;
- améliorer le service au public.
Dans le cadre de la numérisation de la Justice, un défi majeur se pose également, à savoir l’amélioration et, surtout, à la clarification de la communication envers le citoyen. En effet, la Justice est un prestataire de services aux citoyens et à la société ; l’accessibilité de ces services est donc nécessaire pour renforcer la confiance des citoyens dans la Justice et garantir une meilleure légitimité de la Justice et de son rôle sociétal.
2. Objet du projet
Le SPF Justice a lancé le projet Crossborder en 2017. Il trouve son origine dans une directive européenne ayant pour but de réduire le nombre de morts, de blessés et de dégâts matériels en imposant des sanctions de manière cohérente pour les infractions routières au sein de l’Union européenne. La plate-forme de gestion des amendes a complètement optimisé le processus de perception immédiate et de transaction en matière d’amendes routières et d’amendes correctionnelles, notamment grâce à la standardisation et à la numérisation. Depuis 2021, de nombreuses initiatives sont également prises par les autorités tant fédérales que régionales dans le cadre de la circulation routière. Ces initiatives conduisent à une augmentation continue du nombre d’amendes routières et du nouveau type d’amendes gérées par la plate-forme.
En outre, un travail sera réalisé pour accompagner l’exécution de la peine, en mettant particulièrement l’accent sur l’exécution financière de la peine, la mission principale.
Crossborder s’articule essentiellement autour des trois domaines suivants :
- le domaine « sécurité routière » chargé de diriger des initiatives et projets d’amélioration dans le domaine de la sécurité routière ;
- le domaine « correctionnel » ayant pour objectif d’uniformiser et de digitaliser les petites amendes correctionnelles comme la transaction immédiate pour la drogue ;
- le domaine « services envers le citoyen » gère le site JustOnWeb, les amendes digitales consultables sur le site web de la Justice ainsi que le call center pour les amendes.
Tous les projets doivent faire l’objet d’un suivi par un Project Management Office (PMO). Les rapports doivent être adressés au management, mais aussi aux différents PMO au sein de l’administration.
Ce projet nécessite le soutien d’un PMO senior ayant au moins 5 ans d’expérience professionnelle pertinente.
3. Description du profil
Un senior business analyst joue un rôle crucial dans l’optimisation des processus d’entreprise et l’amélioration de l’efficacité au sein d’une organisation. Les responsabilités d’un BA sont les suivantes :
- Audit Cour des comptes :
- Analyse business avec le flux de processus AS IS et TO BE ;
- Rédaction des user stories liées au projet avec critères d’acceptation ;
- Assistance du fournisseur IT dans l’analyse fonctionnelle et l’uat des solutions fournies ;
- Rapport au Project Manager en cas d’identification de risques, de problèmes, de dépendances ou de facteurs de blocage ;
- Documentation soignée sur nos outils collaboratifs ;
- Rédaction de manuels d’utilisation de l’application ;
- Soutien du MP et C&T dans la définition d’une méthode de travail uniforme pour l’enregistrement des déchéances du droit de conduire.
- Amélioration des données entre la police, la justice et la mobilité dans le cadre d’une saisie et d’une délivrance correctes des permis de conduire ;
- Analyse business de l’optimisation des données ;
- Rédaction des user stories liées au projet avec critères d’acceptation ;
- Assistance du fournisseur it dans l’analyse fonctionnelle et l’uat des solutions fournies ;
- Rapport au project manager en cas d’identification de risques, de problèmes, de dépendances ou de facteurs de blocage ;
- Documentation soignée sur nos outils collaboratifs ;
- Rédaction de manuels d’utilisation de l’application.
- Formations de réintégration :
- Préanalyse et élaboration d’une analyse et d’une proposition étayées et validées par les parties prenantes.
- Analyse business des formations de réintégration en collaboration avec la mobilité et la police.
- Groupe de travail facilitation
Compétences :
- Connaissance approfondie des bases de données des autorités et du fonctionnement du principe des banques carrefour entre les institutions publiques telles que la Mobilité, la Justice et la Police
- Connaissance approfondie de l’intégration fonctionnelle et de l’interconnexion des bases de données.
Expérience de certains logiciels : expérience avec les logiciels MaCH, Mercury et LDJ/LDL/LDU.